Förbättra dina portabla bilder

Kamerorna i våra mobiltelefoner blir allt bättre och börjar närma sig kvalitén som tidigare bara fanns i avancerade systemkameror. Det finns dock en hel del att göra både fototekniskt och utrustningsmässigt som lyfta nivån ytterligare ett par steg.

En bra mobil-rigg

En kanske inte alldeles känd väg att höja bild och videokvalitén är att skaffa en lite mer professionell rigg för din mobil. Det finns riggar som adderar både bättre ljussättning och ljudupptagning för mobilen utan att du tappar själva smidigheten. Lägger du dessutom till extra laddningskapacitet så får du även lite mer ”proffstyngd” i utrustningen vilket är lika med bättre stabilitet och därigenom skarpare bilder. Läs mer online om riggar och andra mobiltillbehör.

Enkla tips för bättre bilder

Med en bra mobilkamera är det i princip samma grundregler som för fotograferande med en traditionell kamera. Moderna mobiltelefonen är ganska ”förlåtande” och ger dig ofta smart hjälp för att till exempel ge korrekt exponering även i motljus. Oavsett kvalitén på din mobilkamera handlar det i slutänden alltid om vem som står bakom kameran. Grundläggande kunskap om komposition, ljus och perspektiv kan du göra underverk för ditt fotograferande. Vill du utmana dig själv så kan du tävla i mobilfoto som i det här exemplet för film med mobilen.